kedd, február 01, 2005

"Information is not Knowledge,
Knowledge is not Wisdom,
Wisdom is not Truth,
Truth is not Beauty,
Beauty is not Love,
Love is not Musik,
Musik

is

THE BEST


De Vibroluxe - Cracq Magic International *****
Couch, jan 2005

1 LO-FI FINANCIAL 5:23
2 BEEFY BALLET (DIE HARD EDIT) 4:40
3 ROOTS BOOT 5:34
4 RETROSONIC 4:10
5 LOVE BUBBLES 7:20
6 MUCHO TRAFFIC 5:33
7 INTERMEZZO 3:53
8 ELECTRIC SHAMPOO 6:38
9 JAZZED JUNGLE 2:53
10 CLUB PARADISE 5:39
11 CRACQ MAGIC INT. 4:44

A vajdasági Vibroluxos már akkor megvett, amikor arra a baromi jó tört ritmusra rábeszéltetett egy japán iskoláslányt, ahogyan fagyizási élményeiről mesél. Baromira bírom, ahogyan szaggat, tűélesen vágja a ritmusokat és mintákat, egyáltalán, ahogyan szúrnak benne a hangok, pontosan, csövesre optimalizáltan. Zabálom, ahogyan a régi jazz mintákat használja, néhol bobanos fúvósokkal keverve. Hol pörget, hol lassít, hol friscódiszkózik, meg autósüldöz, hol pont úgy nyúzsezzel, ahogyan 2005-ben kell, nem olyan ásítós, ezerszer hallottan, ahogyan azt a Tosca vagy a Thievery teszi. Jó, néha zavarnak a hangminták, mert azt igazán meghagyhatná nekünk, de akkor is, friss, új, izgalmas muzsika. Mondanom sem kell, vasárnap jöttünk haza, és hétfőn volt a lemezbemutató, de biztos vagyok benne, hogy jön még ez ide, a szomszédba.

Cay Taylan - Su ****
Couch Records, may 2004

1. Tell Them Why
2. Kolambe
3. Beijo
4. Ciftetelli
5. Su
6. Blu
7. Pop
8. Dalaaqui
9. Blu
10. Olamaz
11. Saria Says Love
12. Alev

Míg Dzihanék dallamokban gondolkodnak, és arra húznak rá effekteket, addig szerintem Cay Taylan hangzásokat lát maga előtt. Eldönti a track karakterét, kiválasztja a megfelelő samplereket, és összerakja a legóját. Nincsenek túl nagy, fütyörészhető dalok (talán a Kolambe kivételével), inkább hangulatok és ütem, dub és jazz, félúton Anatólia és a bécsi klubok között. Egyébként tiszta DzK, tehát pirostizes, pláne hogy a Sena haverja freestylozik benne több tracken is, és még hallottuk is Bécsben DJzni a sarki büfében, a Naschmarkton.

Dzihan & Kamien - Fakes *****
Couch Records, jan 2005

Billie Holiday - Don´t explain
Nitin Sawhney - Homelands
Lyn Leon - Never
Tosca - Busenfreund
Pramod Upadyaya - Ambala
Serge Gainsbourg - Je t`aime, moi non plus
Fop - Avalon
AtJazz - Touch the sun
Cay Taylan - Beijo
Bob Holroyd - Drumming up a storm
Nitin Sawhney - Homelands Dub
Bernhard Lang - Schrift III

Part Two: performed by The Brut Imperial Quintet
Ford Transit
After
Drophere
Stiff Jazz
Basmati
Where's Johny Sabatino
Homebase
Just You And I
Smile
Gutenmorgenduft

Amikor belehallgattam először, nagyon dühbe gurultam, hogy már megint itt egy gyűjtemény, komolyan, bolondoznak ezek velünk, tessenek már dolgozni, ebugatta, hogy 2002 óta nincsenek új dalok, csak koncertlemez, remixek, meg bestof, lusta sztárallűrok, tisztára mint a fiúcsapatok vagy Britney, amikor újra meghallgattam, és felfedeztem a "Schrift"-et. Azt a csuda minimálból indító dalt, ami újabb pirospontot rakott a DzK repertoár listájára.

És utána felfedeztem, hogy van egy másik CD is. A Brut Imperial Quintet játssza el a slágereket. A Stiff Jazzt is. Pont, ahogyan mindig is elképzeltem: nagy big banddel, hatalmas szólókkal, füstösen, pózolva. Pont, ahogyan mindig is vágytam rá. Pont úgy.

Így aztán megmenekültek a srácok.

Dzihan & Kamien @ a38
2005. február 19.szombat, 22h

Dzihan & Kamien DJ set, Beat Dis, DJ Mango
Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft

Nem kell kimenni mégsem a bécsi Flexbe, egy hetet kell csak várni, és nálunk is bemutatják, mit szerváltak azóta, hogy a fakabátok feloszlatták a tavaly májusi Citadellás mulatságot. Megjelenés kötelező.